Begreppet raggare är en nordisk företeelse. De flesta av dem finns i Sverige, Finland och Norge. De första raggarna började synas i Sverige på 1950-talet, och det är amerikanska bilar från den tiden som gäller, och så även den rock´n rollmusik som spelas i raggarbilarna. Raggarna har förknippats med små landsbygdsorter och med arbetarklass. Fram till femtiotalet fanns egentligen inte begreppet ungdom, och det var raggarna som var med och gjorde det tydligt genom att revoltera mot föräldragenerationen genom att etablera en ny ungdomskultur. Rockmusiken väckte stor anstöt hos kultureliten och det krossades LP-skivor i tv som protest mot musiken, men facit visar att rocken – tillsammans med ungdomarna – hade kommit för att stanna. Ett tag fanns det mest äldre raggare i landet, men I dag har raggarkulturen fått ett uppsving och medelåldern har minskat avsevärt. Det anordnas många raggarträffar landet över, men den största finns i Rättvik, på Classic car week, för den som vill studera raggarlivet på närmare håll.
Rätt musik för raggare
Raggarna var tidigare kända för att leva rövare, slåss och supa, men kanske har den bilden också ändras nu när en raggare blev årets inspiratör i Mariestad. Motiveringen var att raggarna nu sprider glädje i alla åldrar, lyckas locka besökare från hela landet till sin årliga bilkortege och ordnar många sociala aktiviteter. Ryktet om musiksmaken lever ännu kvar och Elvis sägs vara självskriven i raggarens bil. Även Eddie Meduza är en okrönt kung som sägs ligga i täten på raggarnas topplista. Men även dansbandsmusiken har ett fast grepp om raggarna, som har koll på dansbandens turnélistor under sommarmånaderna när bilarna tagits fram. Malung och Dansbandsveckan till exempel lockar många raggare. Tips på ¨”äkta” raggarmusik är: Alla Elvis-, dansband- och alla Meduzalåtar. Andra grupper och låttitlar är till exempel Iggesundsgänget “Subba Subba”, Joan Jetts “I love Rock´n´roll”. Raggare påstås följa idealen från sydstaterna, det vill säga en begränsad syn på till exempel musik. De nya raggarna hävdar att musikstilen inte längre är så förutsägbar och att musiksmaken varierar mellan individerna. Raggarna har blivit en bredare och öppnare grupp under de runt 60 år som de nu funnits i Sverige.
Att vara ägare av en raggarbil
Raggare skaffar ofta gamla bilar, som de mekar med och kör runt i. Det är gamla amerikanska märken som Chevrolet, Dodge och Impala. Ett billån behöver inte bli så dyrt eftersom de är duktiga på att fixa med sina bilar själva och få dem i toppskick. Raggarna är måna om återväxten och satsar mycket på att även barnen ska trivas. Då kan man tänka sig att det spelas en hel del barnlåtar i raggaråken också. Med reservation för riktigt stereotypiska fördomar om raggares nuvarande musiksmak kan man anta att barn och barnbarn till raggare väl bekanta med riktigt gamla 50-talsgodingar som “Jailhouse rock” och “Love me tender”. De vet vem Wolfman Jack var. Kanske kan de även 80-talets raggarinspirerade Ronny och Raggelåtar som “Min wunderbaum”, “Köra fort som fan” och “Brylcreme, stålkam och gällivarehäng”. Har de hängt med på någon raggarträff har de nog inte blivit skyddade från Meduzas mest spelade “Raggare” med inte så barnvänliga titlar, som exempelvis “Sup och rulla runt” och “Dé e gött å supa, pöjka´”!