Musik på Nintendo Switch

Nintendos första handhållna spelkonsol var Game & Watch, som hade sin storhetstid under 1980-talet. Ljudet i dessa små fickspel var väldigt primitivt, med små blippande ljudeffekter. Någon musik var det knappt att tala om, mer än små enstämmiga trudelutter.

Game Boy

Nästa handhållna spelkonsol från Nintendo var Game Boy som lanserades sommaren 1989, eller snarare hösten 1990 för oss i Sverige och övriga Europa. Nu var man inte längre begränsad till ett enda inbyggt spel utan kunde byta ut dem genom att stoppa i en ny spelkassett (cartridge). Ljudet var nu aningen bättre, med fyra ljudkanaler, men lät fortfarande väldigt syntetiskt och “blippbloppigt”.

Mycket vatten har dock flutit under broarna sedan dess och dagens bärbara spelkonsoler dras inte längre med några tekniska begränsningar vad gäller ljud och musik. Vad gäller ljudkvaliteten hos Nintendo Switch idag går det inte längre att höra skillnad på spelmusik och “vanlig” musik från t.ex. en CD-skiva eller Spotify. Något som dock fortfarande utmärker spelmusiken är att den oftast, men inte alltid, är instrumental.

Musikspel till Switch

Det finns även rena musikspel till Nintendo Switch. Ett av de lite mer udda heter Trombone Champ. Man skulle kunna likna det vid Guitar Hero, fast med trombon istället för elgitarr. Man behöver dock inte köpa till någon plasttrombon utan använder istället joyconsen som följer med Nintendo Switch. Man kan använda antingen gyrot eller IR-kameran i joyconen för att simulera sitt trombonspelande.

Ett lite mer etablerat musikspel som finns till Nintendo Switch är Just Dance. I senaste Just Dance 2024 Edition kan man, utöver joycons, även använda sin smartphone för att spelet ska kunna se hur man dansar.