Populära barnartister

Barn, precis som vuxna, älskar musik – att lyssna på, att dansa till, att mima till och att sjunga till. Därför är det inte konstigt att det finns flera band och artister som specialiserar sig på att göra musik för just barn. Många av dessa band har funnits så länge att även barnens föräldrar har växt upp med deras musik, vilket gör att den så kallade ”barnmusiken” överbrygger generationer.

Ett exempel på det är Electric Banana Band, vars främsta medlemmar är Lasse Åberg, Klasse Möllberg och Janne Schaffer. När de uppträder som Electric Banana Band är de dock mer kända som Trazan, Banarne och Zebran. Electric Banana Band bildades år 1980. Då hade karaktärerna Trazan och Banarne redan funnits i fyra år, eftersom de från början skapades för att agera programledare för en serie barnprogram som SVT producerade och sände. Detta var naturligtvis Trazan och Banarne, som sändes för första gången mellan år 1976 och 1978. Programmet blev mycket populärt, vilket sannolikt var anledningen till att SVT några år senare bestämde sig för att sända programmet i repris. Då upptäcktes det dock att banden för den första säsongen av misstag hade spelats över. Tillsammans bestämde sig då Åberg och Möllberg för att skapa en ny serie som kunde sändas i dess ställe, och för detta program bildades Electric Banana Band. Det var inte bara serien som blev populär, utan också de låtar och album som bandet gav ut. De första tre albumen från Electric Banana Band sålde guld, och bara några av de hitlåtar de har skapat genom åren är ”Banankontakt”, ”Zwampen” och ”Alp-joddel”.

Ett annat vid det här laget klassiskt band som skapar musik för barn är Mora Träsk. Mora Träsk bestod ursprungligen av fem medlemmar, och bildades redan år 1971 som en del av proggrörelsen. Det var inte förrän tio år senare, år 1981, som de släppte sitt första album med barnmusik. Sedan dess har dock bandets inriktning varit klar, även om grupperingen har förändrats genom åren. Numera är bandet en duo, där Leif Walter omväxlande kompas av Felix André och Ingemar André på gitarr. Liksom Electric Banana Band har Mora Träsk släppt några riktiga klassiker i barnmusikssammanhang, som ”Fader Abraham”, ”Tigerjakten” och ”Klappa händerna”.

Om ditt barn älskar att dansa till musik från Mora Träsk och Electric Banana Band, och du letar efter kläder som hen kan röra sig fritt i, ska du gå in på Kidsbrandstore.se. Där hittar du ett stort utbud av barnkläder som passar perfekt för både vilda dansstunder och lugnare vilostunder.