Musikfestivaler i Sverige  

Musikfestivalerna i Sverige utvecklas och växer sig större för varje år. För några år sedan handlade festivaler mest om att bo i tält och vandra i lera någonstans långt ute på landsbygden. Nu har festivalerna flyttat in till centrum och lockar till sig människor i alla stilar och åldrar, med det gemensamma intresset för musiken.

Way out West

2007 drog Way out west igång och blev snabbt Sveriges största musikfestival med många besökare och de hPole for prize during winter carnival Maslenitsa.etaste världsstjärnorna på scen. Festivalen anordnas i Slottsskogen i Göteborg som under några dagar i augusti varje år förvandlas till den trendigaste platsen att vara på för alla medvetna människor och vanliga musikälskare. 2015 sattes ett nytt publikrekord och festivalen sålde slut på alla biljetter innan den ens hann börja.

Några av de största namnen som stått på way out wests scener är Kanye West, Neil Young, Broder Daniel, Pet shop boys och Daft Punk. Många mindre band har dessutom blivit upptäckta under deras klubbspelningar på Stay Out West, den del av festivalen som sprids ut på Göteborgs nattklubbar.

Bråvallafestivalen

Från ingenstans dök Bråvallafestivalen upp 2013 och slog oväntat nog svenskt publikrekord redan första året. Över 50 000 besökare lockades av den nystartade festivalen med en line-up som innehöll bland annat Avicii, Macklemore, Green Day och Rammstein. Besöksmässigt har de sedan lyckats slå sitt egna rekord flera gånger och bland annat Robbie Williams, Wu-Tang Clan och Mumford & Sons har levererat oförglömliga spelningar här i Norrköpings utkanter.

Summerburst

Summerburst hade sin start som endags-festival i Stockholm 2011 och har sedan dess utvecklats till årliga tvådagars-festivaler både i Stockholm och Göteborg. Publiken är relativt unga och engagerad och det hela beskrivs som en stor fest med mycket elektronisk musik. Avicii, Rebecca & Fiona, Axwell och Icona Pop är några av de mest uppskattade artisterna som besökt festivalen. Festivalen räknar med att fortsätta både i Stockholm och Göteborg och kommer förhoppningsvis kunna locka till sig även en lite äldre publik i framtiden för att få en större mix av människor. Festivalerna som hålls i Juli är helt klart två av sommarens största fester.