Musikaliska rekord

Musik är en stor del av många människors liv och är en välkommen följeslagare till både fest och vardag. Ed Sheeran på väg till jobbet, Mozart under studierna, Motörhead under gokart loppet eller Beyonce medan man gör sig i ordning inför partyt. Alla har olika smak men som tur är finns det tusentals artister och miljontals låtar och med internet och streaming finns det nu möjlighet att ha konstant tillgång till dem allihopa med bara några klick.

Musikvärlden befinner sig ständigt i rörelse och förändring, och det kommer hela tiden nya artister och strömningar. Genom tiderna har en hel del rekord slagits inom musikens underbara värld och här skall vi ta en titt på några av de roligaste, intressantaste och mest imponerande.

Skivor och låtar

För att börja med

skivor och låtar som slagit rekord kan det därför vara lämpligt att starta med det moderna streamandets värld. Där Bing Crosby fortfarande innehåller rekordet för flest sålda singlar med sin White Christmas så är dagens rekordhållare vad gäller världens mest streamade låtar Despacito av Luis Fonsi. I skrivande stund har den streamats hela 4.6 miljarder gånger! Den tidigare rekordhållaren var Jusin Biebers Sorry med 4.4 miljarder, och trea är Ed Sheerans Shape of you med 4 miljarder!

När det kommer till att sälja snabbt kan det kanske verka lite förvånande att det är veteranen Elton John som innehar det rekordet. Hans Candle in the Wind slog alla rekord i snabb försäljning på 90-talet, men det berodde också på att han framförde en specialversion av låten i samband med prinsessan Dianas begravning år 1997.

Populäraste och mest spelade

Ed Sheeran håller ett lite lustigt rekord då den skiva han släppte år 2017 gick raka vägen in på Storbritanniens topp 15 lista – med 14 låtar. Detta har aldrig hänt förut! En annan rekordhållare är den sydkoreanske artisten PSY som med sin Gagnam Style var den förste att spelas en miljard gånger på YouTube. Samma video och låt har dessutom röstats till alla tidernas mest älskade OCH hatade låt av YouTubes tittare, och lika glad är han för det!

Talanger som slagit rekord

Även om de kanske inte sålt mest eller snabbast så har de följande två artisterna rekord som heter duga! Den amerikanske rapparen Eminem lyckades med sin låt

Rap God få in flest ord i en låt i snabbast takt: hela 1560 stycken på sex minuter och fyra sekunder.

Störst och bredast röst i Storbritannien har dock sångaren Tom Smith från det engelska The Editors: han kan sjunga hela 4.75 oktaver, vilket är ett lika brett register som en elgitarr! På andra plats kommer Iron Maidens frontman Bruce Dickinson med 3.25 oktaver! Världsrekordet håller dock Mariah Carey med hela 5 oktaver!