Håkan Hellström och Göteborg

Att Håkan Hellström i någon mån kommit att personifiera Göteborg är förstås ingen hemlighet. Redan på debutsingeln Känn ingen sorg för mig Göteborg gjorde han klart vilken stads gator han spenderade helgnätterna på. Och vad han gjorde där. Under en nästan 20 år lång karriär har han fortsatt hämta inspiration från hemstaden. Det har gjort honom till en älskad artist inte bara i Göteborg utan i hela Sverige, och till viss del i grannlandet Norge.

Vad Hellström har för mobiltelefon har jag ingen aning om. Jag vet däremot att han har råd att köpa en dyr en, om han vill. Det blir så om man som honom har sålt ut Ullevi ett antal gånger. Det har de flesta av oss aldrig gjort så vi andra vill såklart inte betala mer än vad som är nödvändigt. Hos mResell kan du göra ett köp av en begagnad iphone. Det blir mycket billigare, samtidigt erbjuder mResell garanti på allt begagnade du säljer.

Hellström har nämnt mängder av platser i Göteborg. I början av karriären låg fokuset mestadels på nattlivet. Det faller sig därför naturligt att Långgatorna som ligger vid Järntorget figurerat i flera låtar. Bland dem Kom Igen Lena och Dom där jag kommer från. Senare i karriären har fokuset skiftat mot platser och kvarter som i Håkan väcker viss melankoli. Till exempel Azaleadalen i Slottskogen (Valborg) eller Gårda (som figurerat i låtar både från början av karriären och senare).

Att Hellström använt sig så mycket av Göteborg i sina låtar visar på hans styrkor som låtskrivare. Att låtarna knyter an till riktiga platser som han känner till är delvis vad som ger musiken dess styrka. Skriv vad du kan, brukar det heta.