Leva som musiker

Att leva som musiker är en dröm för många som börjar sjunga eller spela ett instrument lite mer seriöst. I den här bloggen ska vi titta på några av de vanligaste arbetsplatserna för musiker och på vilka uppoffringar som kan krävas för att man ska kunna försörja sig inom yrket. Musik kan vara ett nio till fem jobb för dem som hamnat i en fast ensemble men det kan även vara fråga om att leva en stor del av livet i turnébussen tillsammans med andra bandmedlemmar och om uppträdanden sent på kvällarna. Tillvaron som musiker kan alltså betyda väldigt olika saker.

Ett yrkesval som kräver uppoffringar

gåvan är inte gratis är namnet på en biografi av operatenoren Nicolai Gedda som berättar om vilket arbete som krävs för att upprätthålla en konstnärlig karriär. Exakt hur svårt det är beror på i vilken genre man befinner sig men det bör sägas att det är relativt få förunnat att leva på enbart gage och försäljning av skivor. Många har sysslor vid sidan om, men jobbar då kanske med annat som hör till musik. Man kan vara musiklärare, extraknäcka som studiomusiker åt andra artister och helt enkelt arbeta med musik i en större kontext än det egna artisteriet. Livet som musiker kan innebära att man har mycket jobb under vissa säsonger och att det handlar om arbete på obekväma tider säger sig självt eftersom få konserter arrangeras dagtid mitt i veckan. Livet som musiker är helt enkelt ganska speciellt och ibland svårt att kombinera med ett normalt familjeliv.

Olika typer av arbetsplatser

Som musiker kan du göra en sökning på rekryteringsföretag Stockholm och hitta flera som söker musiker för såväl tillfälliga som återkommande uppdrag. Det vanliga är att man är anslutning till en agent eller artistbokare som sköter mycket av administrationen och organisationen kring artisteriet. Då talar vi om uppträdanden. Den kanske viktigast delen av att vara musiker är att öva på sina instrumentfärdigheter tillsammans med andra och att skriva musik, där har man stor frihet när det gäller hur man planerar sin yrkesvardag. Många professionella musiker som lever på sitt yrke är anslutna till orkestrar vid landets största kulturinstitutioner som operor kammarorkestrar. För att få ett sådant jobba måste vara en av de skickligaste i Sverige på sitt instrument. Oavsett vilken nisch man hamnar i kan man räkna med resor inom yrket.