Kents sista turné  

I mars 2016 meddelade rockbandet Kent med hjälp av en mystisk video att de efter över 25 år tillsammans väljer att lägga ner. Videon innehåller en mängd referenser till deras tidigare låtar och album och fansen förstod snabbt att det här var början på slutet. Dagen efter bekräftade bandet att det här var slutet och presenterade samtidigt avskedsturnén.

Avskedsturné runt om i norden

Efter 26 år som Sveriges största rockband så krävs såklart en sista turné som inte liknar något annat. Kents sista spelningar är utspridda i hela norden, 28 spelningar i fyra olika länder. Biljetterna har varit otroligt eftertraktade kentin2007och sålt slut på en gång till alla spelningar, trots att extrabiljetter har släppts och till och med extra konserter har lagts till på listan. Många besvikna fans blev tyvärr utan biljetter, eller fick köpa dem dyra i andra hand för att kunna se sina idoler en sista gång. På de stora försäljningssidorna på internet låg biljetterna snabbt ute för upp till tio gånger originalpriset.

Pampigt avslut

Konserterna som hade start i Linköping i september och har sitt avslut i Stockholm i december liknar inget annat. Fansen sägs vara otroligt nöjda trots att det såklart är en sorglig upplevelse. Känslan efteråt har beskrivits som “en blandning mellan total tomhet och eufori” vilket lär vara en träffande beskrivning. Anders Nunstedt recenserade en av de första spelningarna i Göteborg och gav bandet en stark fyra av fem.

Framgångssagan Kent

Det var nog få som på nittiotalet anade att det lilla indierockbandet från Eskilstuna skulle bli Sveriges största rockband under så många år. Bland indiepubliken blev de snabbt populära och många fans identifierade sig med de svåra texterna och vemodet i Joakim Bergs röst. 1996 fick de sin första grammis av många, men det var först 2002 när albumet Vapen & Ammunition släpptes som mainstream-publiken vaknade på riktigt. Efter det har alla album skapat succé efter succé, och de tidigare skivorna har sålt slut flera gånger. Kent lyckades verkligen med att bli Sveriges rock-kungar och har inspirerat hela musik-Sverige för många år, och för det ska de ha ett stort tack.