Vid årets slut brukar vi summera de 12 månader som har passerat. Vi uppmärksammar sådant som bragder inom sporten, stora världshändelser, politiska utspel och de bästa filmerna. Tyvärr förlorar vi också varje år älskade kända artister, människor som har betytt mycket både för sin genre och sina fans. 2017 var inget undantag. En av de mest uppmärksammade dödsfallen under året var Chester Bennington, sångare i bandet Linkin Park. Chester dog den 20 juli och orsaken tros vara självmord. Han hade en lång historia av att kämpa mot depression som troligen var ett resultat av hans svåra barndom. Efter hans död har bandet hållit en hyllningskonsert och kändisar världen över har såväl beklagat Chensters död som uppmärksammat hur viktigt det är att hjälpa människor som plågas av självmordstankar och depressioner. Chesters självmord har kopplats till hans vän, Chris Cornells, död i maj samma år. Chris, som bland annat var frontmannen i Audioslave, hängde sig bara timmar efter att bandet hade uppträtt i Detroit.
Inflytelserika artister gick ur tiden
Både Chester och Chris lämnade ett stort tomrum inom sina genrer. Det kändes som om 2017 var ett år då vi förlorade många stora musiker. Fats Domino är en av många stora namn som gick ur tiden. Han dog i oktober vid 89 års ålder av naturliga orsaker. Ytterligare en gigant vi förlorade under året var Tom Petty som haft en lång och inflytelserik karriär. Han lämnade oss alldeles för tidigt, hans hjärtat stannade vid ringa 66 års ålder. Som om detta inte vore nog förlorade världen även Chuck Berry som ansågs vara en av rock n rollens fäder. Han tog genren och utvecklade den till något alldeles unikt. Chuck avled i sitt hem den 18 mars, 90 år gammal. För den som uppskattar sydstatsrock kom nog nyheten om att Gregg Allman, sångar i Allman Brothers Band, avled i sitt hem i maj 2017. Han och hans band var pionjärer inom sin genre och banade väg för många band inom såväl sydstatsrock som jam-band-genre. Gregg Allman blev 69 år gammal.
Många lever vidare
Många av de artister vi förlorar är borta men blir aldrig bortglömda. Många överlever sig själva och vissa blir helt enkelt tidlösa. Det är inte bara klassiska storheter som Mozart och Beethoven som lever vidare. Yngre människor idag lär känna musik av exempelvis Elvis och Jerry Lee Lewis. På samma vis kan framtidens ungdomar mycket väl komma att känna igen namn som Michael Jackson, Whitney Huston och Chester Bennington. Att musik fortsätter att leva och musiker fortsätter att hitta fans långt efter deras död är inte så underligt. i ljudböcker och musik kan vi hitta inspiration, samhörighet och förstärka känslor vi bär med oss. Musiken brukar just därför vara mycket viktig i tonåren då vi söker vår egna identitet och ofta känner oss missförstådda och ensamma med våra tankar. Det vackraste med musiken är att den, utöver att vara tidlös, är universal. Musik är som ett eget språk, ett språk alla kan tala från födseln.