Regler för gatumusikanter

Vill man som musikant spela på gator och torg, så är det några saker man behöver tänka på. Det är inga snåriga, utan ganska enkla regler man behöver följa. Vilket ju är skönt, för när man väl vågar ta steget, att ställa sig ute till allmänhetens betraktande, så är det skönt om man kan vara trygg i att veta vad som gäller. Vissa kommuner har lite strängare regler än andra, men ta kontakt med kommunkontoret i den aktuella kommunen, så är det bara att börja spela sen. Skatteverket behöver man inte tänka på, så länge man inte tjänar mer än 50.000 kronor på sitt spelande, då ses det enbart som hobbyverksamhet. Enligt informationschefen på STIM så behöver man inte tänka på rättigheterna på låtarna man spelar, för de bryr sig inte om att en gatumusikant spelar några andra artisters låtar.

Spela för eget och andra nöjes skull

Har du någon gång funderat på att ha ett sommarjobb som gatumusikant och på så sätt tjäna ihop till ditt uppehälle när du turistar? Det är ett roligt sätt att resa på. Samtidigt som du får se olika städer och/eller länder, så underhåller du platsens invånare och besökare. På sommaren är ju många platser besökte av internationella musikanter, så det är ett trevligt sätt att träffa vänner på, som har samma intresse som dig själv. Kanske finner man musikanter att spela ihop med, så man bildar ett litet tillfälligt band. Det är många som reser ett tag tillsammans och upplever mycket på sina resor och skapar vänner för livet. Att resa runt på egen hand ger också många trevliga minnen. Detta är alltså ett mycket trevligt sätt att resa på. Så funderar du på det men aldrig har testat, gör det! Tror ingen kommer ångra sig.

Blandade reaktioner på gatumusikanter

Att spela som gatumusikant kan ju dessvärre ge upphov även till irriterande människor omkring dig. Om du spelar utanför en affär så kan butikspersonalen ibland tycka att det stör, då är det bara till att respektera den åsikten och flytta på sig. Man får aldrig gå fram och tigga pengar av någon. Det man bör göra, är att lägga till exempel gitarr- eller dragspelsfodral eller vad man nu kan ha, öppet framför en, så folk kan lägga pengar där, om de vill. Då kan ingen anklaga en för att tigga. För att folk ska veta att man spelar på ett speciellt ställe, så kan man lägga in en gratisannons på den ortens allaannonser. Då vet folk var du spelar och du får fler förväntansfulla i publiken. Innan du lägger in annons bör du fråga den butik, eller var än du ska spela, om godkännande att stå utanför deras butik och spela. Då kanske dom till och med bjuder dig på lite varmt kaffe.