Musik för alla väder

Regnet faller från skyn

Det är så härligt när det regnar. De flesta skulle inte kalla det för särskilt bra eller fint väder men det har helt klart sina fördelar och ljusa sidor. Det finns ju inget dåligt väder utan bara dåliga kläder. Säkerligen har du någon gång dansat i regnet, precis som i filmen. Kanske sjungit också. Förhoppningsvis har du haft på dig ett par högkvalitativa gummistövlar från Viking som är något av en standard och institution på stövelmarknaden.

Frågan återstår dock – vad ska man välja för soundtrack till en riktigt ruskig och regnig – men ack så väldigt mysig – dag? Priset får nog gå till Creedence Clearwater Revivals låt Have You Ever Seen the Rain? Texten är fantastisk och melodin likaså. Det är inte många som inte blir berörda av denna låt. Ett riktigt mästerverk och helt klart ett värdigt regnsoundtrack.

Solen strålar från högt på himlen

När solen strålar vill man ju också helst bara vara ute. Kanske hänga på stranden med in käraste eller i parken med sina vänner. En öl i handen och kanske ett parasoll över huvudet. Havet eller träden som breder ut sig framför en. En sådan ynnest – nästan som att vara i himlen. Om den nu ens finns.

Soundtrack för detta fulländade tillstånd? Det får nog bli I Can See Clearly Now med Jimmy Cliff. Du känner säkert till låten från filmen Cool Runnings. Låten fångar precis hur det känns när solen gassar och allt bara är perfekt. Det finns inte ett gram av melankoli i den, vilket det förhoppningsvis inte heller finns i dig på din lediga och soliga dag.

Snön faller och lägger ett ljudtäcke över landskapet

Snön är utmanande för många. Månader av kyla och tystnad i nästan hela Sverige. Vi kämpar oss till jobbet och skolan. Får ledigt runt jul och vid ett par andra tillfällen men det känns aldrig som att det räcker. Här är musiken till stor hjälp. Den kan verkligen värma upp en frusen själ i det frusna Norden. Något som onekligen är välbehövligt!

Vad väljer man då? En riktigt stämningsfull låt som hamnar i en annan kategori och genre än de andra två är Max Richters omkomponering och omstrukturering av Vintern från Vivaldis Fyra årstider. Den fångar med en skärpa i en klass för sig exakt hur det känns när vintern upplevs som så lång att det nästan får tiden att sluta gå. Vi rekommenderar dig att ha den på “upprepa en” i hörlurarna och ta en promenad en söndagsförmiddag mitt under den djupaste och kallaste vintern. Vi lovar dig att du kommer känna att du inte är ensam om det du känner – hur vintern försöker trycka ner dig och fylla dig med kyla.

Musiken – likt väderleken – påverkar alla människor olika. Detta forskningsprojekt samlar människors inre upplevelser av musik. Jämför med dina egna och förundras.